21 Μαρτίου 2020 READ

#ΜένουμεΣπίτι και πάμε στο Διάστημα

#ΜένουμεΣπίτι και πάμε στο Διάστημα

Τον 20ο αιώνα, η μεγαλύτερη επιστημονική επιθυμία των ανθρώπων ήταν να ταξιδέψουν και να εξερευνήσουν το διάστημα. Ο κόσμος, διαιρεμένος σε ανατολικούς και δυτικούς και ενώ έχει ζήσει δύο Παγκόσμιους πολέμους ανταγωνίζεται για την πρωτιά στα διαστημικά επιτεύγματα.

Τον Οκτώβριο του 1957, η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Σπούτνικ 1, το πρώτο αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και κάπως έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια! Την ίδια χρονιά, ο Σπούτνικ 2 μεταφέρει το πρώτο ζωντανό πλάσμα στο διάστημα που δεν είναι άλλο από τη σκυλίτσα Λάικα, δυστυχώς όμως χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στη Γη. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο το 1958, οι ΗΠΑ στέλνουν και εκείνοι τον πρώτο δορυφόρο. Το 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και το 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν πατάνε στο φεγγάρι!

Η πρόοδος είναι μεγάλη και ταχύτατη! Εκατομμύρια δορυφόροι περιστρέφονται γύρω από τη Γη και συλλέγουν πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες. Διαστημικοί σταθμοί, διαστημόπλοια, ρομπότ και διαστημικές συσκευές βοηθούν στην ανακάλυψη του διαστήματος. Πήγαμε στον Άρη, φτάσαμε μέχρι τον Κρόνο και πλέον πολλές χώρες συνεργάζονται σε διαστημικά προγράμματα απο κοινού για το καλό της ανθρωπότητας.

Ας κάνουμε μία εικονική επίσκεψη στο Μουσείο των Κοσμοναυτών στη Μόσχα για να δούμε τα επιτεύγματα των Σοβιετικών από τα πρώτα χρόνια έως σήμερα. Για να περιηγηθείτε, πατήστε τα βελάκια πάνω στις φωτογραφίες.

Kαι μετά ας επισκεφθούμε τη NASA:

Kennedy Space Centre Visitor  

U.S. Space and Rocket Center

Armstrong Flight Research Center

Τέλος, ας κάνουμε μία επίσκεψη στο πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Space Trivia

- Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον όρο Αστροναύτες, ενώ οι Ρώσοι λένε Κοσμοναύτες.

- Οι πρώτοι κοσμοναύτες ήταν μικροκαμωμένοι για να χωράνε στα ιδιαίτερα μικρά και κλειστοφοβικά διαστημόπλοια.

- Ο νεότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν ο Γκερμάν Τιτόφ σε ηλικία 25 ετών και ο μεγαλύτερος ο Τζων Γκλεν σε ηλικία 77 ετών.

- Τα πρώτα σκυλάκια που επέστρεψαν από διαστημικό ταξίδι ήταν η Στρέλκα και η Μπέλκα, τα οποία έχουν βαλσαμωθεί και βρίσκονται στο μουσείο των Κοσμοναυτών στη Μόσχα.

- Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα είναι η Βαλεντίνα Τερεσκόβα.

- Στο εστιατόριο του μουσείου Κοσμοναυτών οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν διαστημικές τροφές.

- Η Ελλάδα εκτόξευσε τον δικό της ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο HELLAS-SAT 2 στις 13/5/2003 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube