31 Μαρτίου 2020 READ

#ΜένουμεΣπίτι με... τάξη

#ΜένουμεΣπίτι με... τάξη

Ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι μαζί στο σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε την ακαταστασία που δημιουργείται;

Ειδικά τα παιδιά σε μικρή ηλικία έχουν την τάση να αναστατώνουν ένα ολόκληρο σπίτι. Με τις πιτζάμες όλη μέρα τρέχουν πέρα δώθε σκορπίζοντας παιχνίδια, μολύβια, ζωγραφιές, κομμάτια από παζλ και τουβλάκια παντού! Παραμύθια ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, κουκλάκια διακοσμημένα σε κάθε επιφάνεια, barbie που αναζητούν τα γοβάκια τους. Το καθιστικό έχει μετατραπεί σε μίνι παιδότοπο που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Όλοι οι ανοιχτοί χώροι του σπιτιού έχουν αποκτήσει ένα σκοπό. Βομβαρδισμένο τοπίο ακαταστασίας!

Αυτή ίσως να είναι μια κατάσταση που επικρατεί σε χιλιάδες σπίτια της χώρας τώρα που #ΜένουμεΣπίτι. Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει...Να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται -γιατί ο εγκλεισμός τα έχει ήδη κουράσει- ή να επιβάλλουμε την τάξη;

Μοιραστείτε με τα παιδιά ένα κοινό μυστικό: Βάζουμε πίσω στη θέση του κάθε τι που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο. Κάντε λοιπόν την αρχή και δώστε το καλό παράδειγμα! Το να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι κάθε αντικείμενο πρέπει να μπαίνει στη θέση του μετά το παιχνίδι σημαίνει ότι το κάνουμε να σέβεται τα πράγματα και τον κόπο των άλλων. Επίσης με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια σταθερή "τελετουργία". Aναθέτοντας τους δουλειές κατάλληλες για την ηλικία τους και βάζοντας τα να αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι, τα παιδιά γίνονται πιο δημιουργικά και υπεύθυνα. Μην περιμένετε την τελειότητα. Υπολογίστε ότι μπορούν να γίνουν λάθη ή να έχετε άτσαλα αποτελέσματα. Επαινέστε και ενθαρρύνετε τις προσπάθειες τους δίνοντας τους να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για τιμωρία.

Μην το παρακάνετε όμως, τα παιδιά είναι χαρά, είναι αγάπη! Την αίσθηση ενός ζεστού σπιτικού την δημιουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι και τα σπίτι μας αυτή την περίοδο μπορεί να έχουν χάσει οποιαδήποτε έννοια τάξης, αλλά βρίθουν από ζωή!

Φωτογραφία: Allen Taylor / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube