11 Απριλίου 2022 READ

Νηστεία και παιδιά

Νηστεία και παιδιά

Η περίοδος αυτή είναι για πολλούς συνυφασμένη με τη νηστεία. Όσοι έχουν μικρά παιδιά αναρωτιόνται αν επιτρέπετε να νηστέψουν και εκείνα. Η απάντηση είναι θετική αρκεί βέβαια το παιδί να είναι άνω των 5 ετών. Τα παιδιά δε συνίσταται να ακολουθούν παρατεταμένη και αυστηρή νηστεία.

Στην περίπτωση όμως της Μεγάλης Εβδομάδας που η νηστεία διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα, μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους είναι ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση βέβαια τα παιδιά θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση υγείας και επειδή μεγαλώνουν με έντονους ρυθμούς ανάπτυξης για να ακολουθήσουν μια νηστεία θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Το βασικό μέλημα κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το διατροφικό καθημερινό τους πρόγραμμα να τους δίνει όλη την ενέργεια που χρειάζονται. Μέσα από ένα καλό προγραμματισμό πλάνου διατροφής, να προσλαμβάνουν σε επαρκής ποσότητες ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεϊνες που είναι πολύτιμες για το μυικό τους σύστημα, ασβέστιο το οποίο προσδίδει σωστή δομή και δυναμώνει τα οστά τους και σίδηρο που είναι το "όπλο" κατά της αναιμίας. Σε καμία περίπτωση η νηστεία δεν θα πρέπει να επιφέρει απώλεια βάρους στα παιδιά.

Η νηστεία όμως δεν είναι μόνο στερήσεις. Σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία τους και αυτό λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Στα πλεονεκτήματα κατατάσσεται και η αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών και ιχνοστοιχείων λόγω της κατανάλωσης θαλασσινών.

Επειδή λοιπόν τα παιδιά έχουν ανάγκη από όλες τις ομάδες τροφών για να αναπτυχθούν, νηστεία αλλά με μέτρο. Ιδανικά μπορούν να ακολουθήσουν μια ήπια νηστεία όπου καλό θα ήταν ανάλογα με την ηλικία τους, να επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων. Νηστεία όμως δεν είναι μόνο μια καλή ευκαιρία για υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου. Εκτός από τα διατροφικά οφέλη, νηστεύοντας τα παιδιά να εξασκούνται και στην εγκράτεια μαθαίνοντας έτσι να βάζουν όρια στα θέλω τους.

Φωτογραφία: Jelleke Vanooteghem / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube