14 Απριλίου 2022 READ

Πασχαλινά έθιμα

Πασχαλινά έθιμα

Μυρίζει Πάσχα και είναι ίσως η καλύτερη γιορτή! Οι ετοιμασίες μας γεμίζουν χαρά γιατί το Πάσχα εποχιακά συνδέεται και με την άνοιξη όπου ο ήλιος και η αγάπη ζεσταίνει τις καρδιές όλων. Πάμε να δούμε μαζί τα έθιμα

ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ: Το Σάββατο του Λαζάρου πλάθουμε για τα παιδιά ειδικά ψωμάκια, τα "Λαζαράκια", στα οποία δίνουμε το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος. Παραδοσιακά, τα παιδιά συγκροτούσαν ομάδες και επισκέπτονταν τα σπίτια τραγουδώντας τραγούδια, τα λαζαρικά. Είναι αγαπημένο πασχαλινό έθιμο των παιδιών που κρατάει αιώνες.

ΒΑΦΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ: Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη. Συμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού. Συμβολίζουν την άνοιξη και τη γέννηση μιας νέας ζωής. Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Νικητής είναι αυτός που δε σπάει το αυγό του.

ΠΛΕΚΟΥΜΕ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ: Η λέξη τσουρέκι προέρχεται από το τουρκικό "corek" που σημαίνει ψωμί που είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Ωστόσο, εκείνο που συνδέει το συγκεκριμένο γλυκό με την παράδοση φαίνεται πως έχει να κάνει περισσότερο με το σχήμα του. Η πιο κλασική μορφή ενός τσουρεκιού είναι πλεγμένο σε πλεξούδα. Το πλεκτό σχήμα λέει η παράδοση, συμβάλει στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Ενδεχομένως για τον ίδιο λόγο τα κουλούρια πλέκονται και αυτά σε διάφορα σχέδια και σχήματα. Από την αρχαιότητα η ζύμη συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι ζωντανεύει, παίρνει σχήμα και ζωή και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΛΑΜΠΑΔΑ: Η πασχαλινή λαμπάδα που ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του. Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει με τη σειρά του το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό. Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού. Σαν έθιμο είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα των παιδιών. Φέτος όπως και κάθε χρόνο η DPAM σας προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσετε λαμπάδες των Παιδικών Χωριών SOS και να ενισχύσετε το έργο τους!

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ: Μόλις πει ο ιερέας το "Χριστός Ανέστη" τότε.. στον περίβολο της εκκλησίας αρχίζουν βεγγαλικά και κροτίδες να πέφτουν σα βροχή. Οι ουρανοί γεμίζουν χρώματα και πυροτεχνήματα. Οι δοξασίες αναφέρουν ότι ο θόρυβος και η φασαρία διώχνουν τα κακά και εχθρικά πνεύματα και έτσι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την Ανάσταση του Χριστού. Φέτος δε θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, οπότε υπομονή για του χρόνου!

ΤΟ ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ: Το σούβλισμα του οβελία έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την παράδοση, πριν ξεκινήσουν για την μεγάλη έξοδο ο Θεός μέσω του Μωυσή είπε στο πλήθος των Εβραίων να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες και να θυσιάσουν όλες οι οικογένειες από ένα αρνί. Στο Χριστιανικό Πάσχα ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με Αμνό Θεού . Φέτος, θα λείψουν η μουσική και οι μεγάλες παρέες που συνήθως λαμβάνουν μέρος στην ιεροτελεστία. Μπορούμε όμως να σουβλίσουμε στη βεράντα ή στον κήπο. Και γιατί όχι και ο φούρνος στη κουζίνα μπορεί να ψήσει πεντανόστιμα!

Φωτογραφία: Jennifer Burk / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube