28 Μαρτίου 2022 READ

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου Σκιών

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου Σκιών

Το θέατρο σκιών είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέαμα για τα μικρά παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια. Έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή και αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ο ήρωας του, ο Καραγκιόζης, είναι ο καθρέπτης της γνήσιας ελληνικής ψυχής. Όλοι μας έχουμε παρακολουθήσει κάποια παράστασή του και είτε έχουμε γελάσει ή έχουμε συγκινηθεί.

Καθώς λοιπόν σβήνει το φως, ανάβει ο μπερντές και οι άψυχες φιγούρες αρχίζουν τους χορούς και τα τραγούδια. Η αυτού μεγαλειότης, ο Καραγκιόζης! Κοντός, καμπούρης, καραφλός, χοροπηδάει ξυπόλητος και κουνώντας το τεράστιο χέρι του περιγελά με τις ξεκαρδιστικές του ατάκες τους πάντες και τα πάντα! Συντροφιά του ο τουρκοντυμένος Χατζηαβάτης, ο φουστανελάς Μπαρμπαγιώργος, ο ζακυνθινός Νιόνιος, ο Σταύρακας με το μπαγλαμαδάκι του, ο Μορφονιός, ο Βεζίρης και πόσοι άλλοι ακόμα.

Ο λαϊκός μας ήρωας έχει ψυχαγωγήσει πολλές γενιές και έχει διδάξει με το χιούμορ του, την αγάπη του, την εφευρετικότητά του και την αισιοδοξία του! Κατορθώνει να ξεπερνά πάντα τις δυσκολίες του παρά τη φτώχια του και για αυτό είναι αγαπητός σε όλους. Στις μέρες μας, παρά την κυριαρχία των θεαμάτων και των μέσων που υπερισχύουν με τη δύναμη της εικόνας, ο Καραγκιόζης εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στις καρδιές των μικρών του φίλων και να τους δίνει ξεχωριστή χαρά!

Επισκεφθείτε σχετικές ιστοσελίδες, βρείτε και διαβάστε την ιστορία του Καραγκιόζη, δείτε τις φιγούρες και εξηγήστε στα παιδιά σας τι συμβολίζουν.

Παρακολουθήστε εδώ παραστάσεις.

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube