19 Απριλίου 2022 READ

Πασχαλινά Τσουρέκια

Πασχαλινά Τσουρέκια

Στην Ελλάδα, τσουρέκι είναι το γλυκό ψωμί που παρασκευάζεται όλο το χρόνο και κυρίως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Λέγεται επίσης Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο, ωστόσο έχει επικρατήσει η λέξη τσουρέκι από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το τουρκικό "corek" αναφέρεται γενικά σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Ωστόσο, εκείνο που συνδέει το συγκεκριμένο γλυκό με την παράδοση φαίνεται πως είναι περισσότερο το σχήμα του. Η πιο κλασική μορφή ενός τσουρεκιού είναι πλεγμένο σε πλεξούδα. Το τσουρέκι πρωταγωνιστεί στο πασχαλινό τραπέζι. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σε διάφορα σχήματα, με γέμιση ή χωρίς, στολισμένα με αμύγδαλο ή με το κόκκινο αυγό τους και αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ ξυπνούν αναμνήσεις παιδικών χρόνων. Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για τσουρέκια. Ωστόσο το πλάσιμο των τσουρεκιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό αν θελήσετε να φτιάξετε πασχαλινά τσουρέκια στη λίστα με τα υλικά, προσθέστε λίγη υπομονή και πολλή αγάπη! Άλλωστε η αγάπη είναι πάντα το μυστικό της επιτυχίας!

Για να φτιάξετε τσουρέκι θα χρειαστείτε:

Βούτυρο 120 γρ. / Αλεύρι για τσουρέκι 700 γρ. / Ζάχαρη κρυσταλλική 180 γρ. / 3 αυγά / Μαχλέπι 1 κ. γλ. / Κακουλέ 1/2 κ. γλ. / Γλυκάνισο 1/2 κ. γλ. / μαστίχα / Μαγιά 40 γρ. / Νερό χλιαρό 200 γρ.

Οδηγίες παρασκευής:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, αλεύρι και 1 κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20'. Στο 20΄θα δούμε φυσαλίδες. 

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά. Προσοχή στη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 50 βαθμούς C.

Σε γουδί χτυπάμε πολύ καλά μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ με ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το πρώτο μείγμα που ετοιμάσαμε με τα αυγά, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Επειτα βάζουμε το άλλο μείγμα με το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί επιπλέον αλεύρι προσθέτουμε ώστε να γίνει τέλεια η ζύμη.

Σκεπάζουμε και πάλι το μπολ ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη για μία ώρα περίπου. Αμέσως μετά και αφού έχει διπλασιαστεί ο όγκος της, τη χωρίζουμε στη μέση και κάθε μέρος στα 3. Πλάθουμε 6 μέρη και ανά τρία φτιάχνουμε πλεξούδα. Έτσι έχουμε 2 τσουρέκια τα οποία μπορούμε να ενώσουμε με αυγά ανάμεσά τους.

Τα βάζουμε σε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσουν. Έπειτα για να ψηθούν, τα τοποθετούμε σε προθερμανσμένο φούρνο για 50 περίπου λεπτά. Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και βάζουμε μεβράνη για να μη ξεραθούν.

Καλή επιτυχία!

Φωτογραφία: Δήμητρα Αδαμοπούλου

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube