29 Απριλίου 2022 READ

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Ο χορός είναι η πιο αρχέγονη μορφή έκφρασης του ανθρώπου, αναπόσπαστο κομμάτι θρησκειών και παραδόσεων σε όλο τον κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει μόνο με το σώμα, αλλά όχι! Χορός είναι και ψυχή, είναι και πνεύμα και αυτό είναι το μήνυμα από τον εορτασμό αυτής της ημέρας.

Μιλώντας για τα παιδιά, η μέρα αυτή δεν αφορά μόνο γεννημένα ταλέντα. Η αξία της χορευτικής εκπαίδευσης αφορά τη σωματική και διανοητική τους ανάπτυξη αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Μέσα από την χορευτική εκπαίδευση διδάσκεται ο σεβασμός προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους, μαθαίνοντας την έννοια της πειθαρχίας χωρίς να αισθανθούν πίεση. Επίσης είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης που βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση και όχι να την αποφεύγουν. Τα παιδιά είναι σημαντικό να αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζονται μέσα από κινήσεις. Καθώς προσαρμόζονται στις κινήσεις και τις στάσεις που απαιτούνται στο χορό, αρχίζουν να έχουν καλύτερη αίσθηση του σώματός τους, βελτιώνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και η αυτοεκτίμησή τους. Ο χορός μπορεί επίσης να τα ενθαρρύνει να προσεγγίσουν άλλα παιδιά της ηλικίας τους, να τα βοηθήσει να μειώσουν το άγχος τους για γνωριμίες με καινούργιους ανθρώπους ή τοποθεσίες, αλλά και στο να απομακρύνουν φόβους που σχετίζονται με την παρουσία  μπροστά σε ένα ακροατήριο.

Ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, που τα παιδιά δεν μιλάνε ακόμα ο τρόπος που κινούνται μας δίνει στοιχεία για την προσωπικότητά τους, ενώ βοηθά τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν ότι είναι εφικτό μέσα από το χορό να απεικονίσουν, αλλά και να ερμηνεύσουν, ένα μήνυμα, και με τη «γλώσσα» του σώματος.

Όλα τα παιδιά έχουν μια έμφυτη κλίση στο χορό. Είναι μια αυθόρμητη και πηγαία εκδήλωση χαράς, που εκφράζεται ρυθμικά με το σώμα τους. Φυσικά, το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν παίζει ρόλο. Αν στο σπίτι ακούγεται μουσική και οι γονείς ανταποκρίνονται στο ρυθμό εύκολα, το ίδιο εύκολα θα ανταποκριθούν και αυτά. Μη στερήσετε τα πολλά "δώρα" που μπορεί να επιφέρει το μαγικό άγγιγμα της τέχνης του χορού στο παιδί σας. Η επαφή ενός παιδιού με την τέχνη είναι "θαυματουργή" και οι εμπειρίες και τα βιώματα ενός παιδιού που μεγάλωσε με το χορό θα το ακολουθούν για όλη του τη ζωή και αυτό είναι ανεκτίμητο.

Φωτογραφία: Johnny McClung / Unsplash

Προηγούμενο
Επόμενο
Facebook Istagram Youtube